Het is vandaag, zoals elk jaar op 31 maart, Wereld Back-up Dag. Deze dag is bedoeld om mensen bewust te maken van de noodzaak van een goede back-up. Zowel privé als zakelijk zijn goede back-ups noodzakelijk om gegevensverlies te voorkomen. Zeker met verschillende risico’s op de loer zoals ransomware, verlies van apparaten en meer.
Wat is een back-up?
Een back-up is een kopie van gegevens voor het geval het origineel is beschadigd of verloren. Dit betekent in de praktijk vaak dat bestanden worden opgeslagen op een server, maar er wordt elke nacht een kopie gemaakt naar de cloud, dit is de back-up. Het moment waarop de back-up gemaakt wordt, wordt ook wel het herstelpunt genoemd.
In het geval van gegevensverlies, kan de back-up compleet of gedeeltelijk worden teruggezet naar een herstelpunt. De gegevens worden dan opgehaald uit de cloud en hersteld op de plaats waar de missende data stond. Op die manier zijn de gegevens weer terug en is enkel de data vanaf het herstelpunt verloren.
Waarom back-uppen?
Helaas worden bestanden vaak per ongeluk verwijderd door bijvoorbeeld het weggooien van een map waar nog veel bedrijfs-kritieke data in zat. Maar gegevens kunnen ook verloren gaan in het geval van een defecte computer of telefoon. Kortom; een ongeluk zit in een klein hoekje.
Wist u dat?*
- 21% van de mensen heeft nog nooit een backup gemaakt
- 113 telefoons raken per minuut kwijt
- 29% cases van dataverlies zijn per ongeluk
- 30% van alle computers is al geïnfecteerd met malware
*bron: https://www.worldbackupday.com/
Waarheen back-uppen?
Een back-up maken kan op veel verschillende manieren. Zo kun je op je telefoon een back-up inschakelen naar de cloud, kun je je bestanden van je laptop laten synchroniseren naar OneDrive en je computer laten back-uppen naar een externe schijf. Elk medium heeft zijn voordelen, maar uiteraard ook zijn nadelen.
Back-uppen naar de cloud neemt maandelijkse kosten met zich mee, maar is locatieonafhankelijk en in het geval van bijvoorbeeld brand is de back-up veilig. Een externe schijf is goedkoper, maar hierbij ligt de gevoeligheid in diefstal, maar ook beschadiging als je hem bijvoorbeeld laat vallen of er onverhoopt brand uitbreekt. Weeg hierom de verschillende mogelijkheden goed af en laat je adviseren door Bitcom.
Hoe regelmatig back-uppen?
Dit is afhankelijk van de data die je wilt bewaren en hoe vaak deze wordt aangepast. In het geval van je financiële administratie of e-mails ligt de frequentie van back-ups vaak een stuk hoger dan bij foto’s of een bestandsarchief. Dit kan variëren van meerdere keren per dag tot eens in een bepaalde periode.
Hoe nu verder?
Uiteraard is het erg belangrijk om back-ups te maken. Bitcom ondersteunt in het inrichten, bijhouden en eventueel herstellen van uw back-ups; de mogelijkheden zijn divers en voor elke toepassing is een oplossing te bedenken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een zakelijke Microsoft 365 back-up. Neem vrijblijvend contact met ons op via sales@bitcom.nl of telefonisch via 078-6735111.